Vietnam - Saigon eli Ho Chi Minh City

Hanoista hyppäsimme illalla junaan ja matkustimme 30 tunnin turneen Vietnamin läpi, saapuen perille aikaisin aamulla Ho Chi Minh Cityyn. Paikalliset sanovat kaupunkia Saigoniksi, mutta poliittinen ilmapiiri vaatii virallisissa yhteyksissä käyttämään pidempää versiota.


Junaa odotetaan... Kuvasta ovat rajautuneet ulos kymmenet länkkärit, jotka hyppäsivät myös samaan junaan kanssamme. Ensimmäinen paikka koko reissulla, kun valkoisia naamoja näkyi enemmän kuin paikallisväestöä.

 Katselmuksia junan ikkunasta.




Koteja väliasemien lähellä.

Saigon on Vietnamin suurin kaupunki. Yllätykseksi tämä vaikuttaa vielä miellyttävämmältä paikalta kuin Hanoi. Tosin tämä reissuhan on vain pintaraapaisuja, mutta yleensä ensivaikutelma pitää kutinsa. Saigon on myös täynnä mopoja ja liikennettä.




Vietnamin verinen ja sotaisa menneisyys näkyy Saigonissa (kuten koko Vietnamissa) selvästi. 70 - luvulla ovat loppuneet viimeiset viralliset sotatoimet, mutta Vietnam korjaa edelleen satoa jonka amerikkalaiset heille kylvivät kymmeniä kymmeniä (!!!) vuosia sitten. Kaduilla tulee jatkuvasti vastaan ihmisiä, joilla on mitä hätkähdyttävimpiä vikoja ympäri kehoaan. Kyseessä on Agent Orange nimisen kasvimyrkyn levittämisen seurauksena tulleet sairaudet, epämuodostumat ja muut ongelmat ihmisen kehossa. Vielä 90-luvun lopullakin on syntynyt lapsia, joilla on kammottavia epämuodostumia ja vammoja Agent Orangen vuoksi.

Kävimme tutustumassa luonnollisesti myös sotamuseoon, mutta sen sisältö oli jotain niin kammottavaa, että kuvia ei vain pystynyt ottamaan. Luonnollisesti jokainen maa ja kaupunki kertoo sotatarinansa vain omalta kantiltaan, mutta silti, sotiminen on niin väärin. Varsinkin se, että pari poliitikkoa maan johdosta voi päättää tällaisia asioita ihan keskenään, ja tavallinen kansa kärsii ja maksaa syyttömänä hirveällä tavalla sodan hinnan. Ei voi kuin toivoa Vietnamin pikkuhiljaa pääsevän jaloilleen menneisyyden kauhuistaan.


 Painoi yllättävän paljon!


Saigonin markkinahumusta löytää mitä vaan..





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pietari ja Moskova

Ulan Bator ja junamatka II.

Lontoo